marți, 26 martie 2013

SARMALE CU SOIA SI CIUPERCI





Va salut dragii mei. Azi va poftesc la sarmale, nu orice sarmale, ci sarmale de post...cu soia si ciuperci...ca doar suntem in Postul Pastelui. Sunt bune-bune, se pot servi la fel de bine si cu putina smantana, si mai bune (mai ales ca la noi ... nu toata lumea posteste.)
Va spun in cele ce urmeaza reteta mea de sarmale de post. Avem nevoie de:
- 3 cepe de marime medie curatate, spalate si tocate cubulete fine
- ardei rosu/galben (eu am pus 1/2 de ardeu rosu)
- 1 morcov curatat/spalat si dat pe razatoare
- 100 gr. orez spalat (eu folosesc intotdeauna prefiert, ptr ca imi place)
- 150 ml ulei de floarea-soarelui
- 100 - 150 gr. soia granule (fiarta in apa cu sare)
- 350 gr. ciuperci curatate/spalate /taiate cubulete/ calite in 2-3 linguri de ulei separat
- 300 - 400 ml suc de rosii sau bulion de casa (dupa gustul fiecaruia, mai dulce sau mai acru)
- condimente: sare si piper, vegeta, boia, patrunjel verde si marar
si binenteles foi de varza dulce sau murata sau foi de vita de vie

Cum se fac: Punem soia la fiert in apa cu sare conform instructiunilor de pe punga. Apoi o punem la stors.

Curatam si spalam legumele: ceapa, ardei, le taiem cubulete, apoi le punem la calit in ulei.


Morcovul in dam pe razatoare, apoi il adaugam la compozitie.
Adaugam si putina boia pentru o culoare mai intensa, apoi orezul spalat si soia.

Ciupercile curatate si spalate se calesc usor in 2-3 linguri de ulei, condimentate cu putina sare apoi se adauga si ele in compozitie.

Condimentam cu sare, piper, vegeta, marar si patrunjel verde (eu pun in fiecare an marar si patrunjel la congelator pentru a avea pe timp de iarna)

Amestecam bine si rezultatul: o "nebunie" de arome.
Incepem sa le "impachetam": luam frunza de varza, punem cu lingura o cantitate potrivita din compozitie, rulam, impachetam,


iar in partea de sus introducem marginile frunzei de varza in interior pentru a inchide sarmaluta (varianta in forma conica, o folosesc aproape de fiecare data)


Cam astea sunt, aproximativ 60 la numar (acuma depinde si de dimensiunile sarmalelor)

Incepem sa le cladim in oala, eu folosesc de regula o oala pentru sarmale din lut. Punem mai intai pe fundul oalei, un strat de varza tocata (mai degraba resturi din varza oparita, gen cotoare, frunze nefolosite si tocate)

apoi punem sarmalele


Adaugam bulion sau suc de rosii in functie de cat de "acre" le dorim

si completam cu apa (incat sa treaca usor peste ultimele sarmale),

deasupra punem cateva frunze (asta in cazul in care ne mai raman), acoperim cu capacul oalei si dam la cuptor pentru cel putin 1 ora - 1 ora si jumatate la foc mediu in prima jumatate de ora, apoi la foc redus pentru restul de timp.


Cam asta este, destul de multa munca dar rezultatul este pe masura (mai ales celor carora ne plac)

12 comentarii:

Anonim spunea...

Multumesc, sunt foarte bune!

monaluca spunea...

Ma bucur ca ti-au placut!

Anonim spunea...

SUNT FOARTE BUNE!

Vasi spunea...

Interesanta retzeta, foarte buna prezentarea [text si poze]!
Ma bucur ca am descoperit acest blog!
Voi reveni cu un comentariu dupa ce voi gusta din sarmalele "fabricate" dupa retzeta de mai sus!

monaluca spunea...

Mersi fain, te astept cu impresii dupa "degustare"!

geta spunea...

Foarte bune.multumesc pt reteta

geta spunea...

Multumesc pt reteta. foarte bune

monaluca spunea...

Geta, ma bucur ca ti-au placut!

Anonim spunea...

PAR F.BUNE,DAR NU SE DESFAC LA FIERT?CE LE TINE LEGATE?

Anonim spunea...

TUTY F.BUNE,DAR S-AU DESFACUT LA FIERT,NU TRB. ADAUGAT CEVA GRIS SAU MALAI?

monaluca spunea...

Doar ce e mentionat in reteta, nu am pus nimic in plus, daca vrei poti incerca sa adaugi "malai" macinat mai grosier, dar totusi cred ca daca ti s-au desfacut la fiert trebuia sa lasi sa fiarba la foc mic.

geta spunea...

reteta este completa.eu am facut pe 5 aprilie pt un parastas 300 de sarmale si au iesit demential de bune incercatile si nu o sa regretati