luni, 16 septembrie 2013

GALUSTE (GOMBOTI) CU PRUNE

  
                                    


Bine v-am regasit dragii mei!
A-ti mancat anul acesta gomboti cu prune proaspete? Eu da, pentru a treia oara. Pentru cei care nu stiu sa-i faca, le dau eu reteta mea. Avem nevoie pentru aluat:
- 1 kg cartofi fierti in coaja
- 2 oua intregi
- putina sare
- 300 gr. de faina (optional 50 gr. faina, in functie de tipul de faina)
Umplutura: 500 gr. prune spalate si curatate de samburi
Pentru invelit: zahar si pesmet
Tin sa precizez ca nu folosesc unt sau alte grasimi pentru a praji pesmetul.
Mai intai punem la foc o oala cu apa sa fiarba. Se curata cartofii de coaja, cat mai sunt calduti, apoi se dau pe razatoare sau se preseaza cu presa, se adauga ouale intregi, sare, se amesteca bine si incorporam faina.

Se framanta bine pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini.
Se rup bucati potrivite de aluat si se invelesc prunele curatate, avand grija sa fie bine "lipit" aluatul peste tot.

Se pun la fiert in apa care fierbe cu putina sare. Dupa 5 minute se vor ridica la suprafata.


Pregatim o tava teflonata in care punem pesmetul, apoi o punem la foc mic, sa se "rumeneasca" putin (eu nu-l prajesc in unt). Luam tava de pe foc si adaugam in pesmetul rumenit zahar tos dupa preferinte. Cand galustele sunt fierte, dupa aproximativ 10-12 minute, se scot pe rand din apa care fierbe si se "tavalesc" prin pesmetul rumenit si zahar. Cand servim se mai poate adauga putin zahar. Vor rezulta aproximativ 25 gomboti.

S-aveti pofta!

4 comentarii:

Anonim spunea...

Draga Mona,
Iti citeam retetele cand am dat peste galustele tale cu prune. Si mie imi place sa bucataresc si am o oarecare experienta. Imi permit sa-ti dau un mic sfat: in zona noastra, in prune se pune fff putin zahar vanilat amestecat cu scortisoara. Incearca si vei vedea ce gust deosebit da prunelor.

monaluca spunea...

Iti multumesc pentru sfatul dat, stiu ca se poate pune in prune putin zahar sau zahar vanilinat, sau scortisoara sau cateva picaturi de rom, asta depinde de gustul fiecaruia, noua insa ne place asa: fara zahar si alte condimente, pentru a simti gustul adevarat al prunelor; Sfatul tau este bine primit, tocmai de aceea l-am aprobat pentru afisare, in ideea de a fi util celorlalti cititori/cititoare; sper ca retetele postate aici iti plac si astept cu placere si alte sfaturi care vor fi intotdeauna binevenite.
As fi vrut sa stiu cu cine am stat de vorba, si sa postezi comentariul tau in afara protectiei anonimatului; este clar ca tu ma cunosti pe mine si ar fi fost frumos sa stiu si eu cui m-am adresat. Iti multumesc pentru vizita pe blog si te mai astept oricand cu placere.

Anonim spunea...

Ai o pagina foarte tare! Se vede ca te ocupi si te straduiesti sa fi in top. Am si eu un site de anunturi gratuite http://taman.ro/ si ma straduiesc sa fiu si eu in top, dar nu voi reusi sa te egalez.
Felicitari!

Ciprian spunea...

Asa este